Els Fogons de la Cambra Fosca: EFE I LA PAELLA

7.05.2007

EFE I LA PAELLA



RECEPTA DE LA PAELLA

(QUE NOSALTRES ANOMENEM ARRÒS)

SEGONS LA MARE D’EFE

La batalla de la paella es lliura en tres fronts:

el caldo de peix, el sofregit i l’arròs.

El caldo de peix es pot fer amb morralla —la morralla després es llança— o amb una pastilla d’aquelles de caldo. Es fa servir de dues maneres diferents, també. O bé es bull en l’aigua que hi afegirem o bé se li posa a l’arròs directament. Cal no oblidar que si optem per l’opció pastilla haurem de posar menys sal.

El sofregit. El sofregit s’ha de fer a foc lent. Es fa amb dos dits d’oli que es calfa molt fins que comença a eixir-ne fum. Llavors l’apartem del foc i li afegim la nyora. La nyora és ... Atenció, molta atenció: la nyora s’ha de moure molt a pressa a la paella per a que no es creme i, un cop feta, se n’ha de traure. Hi afegim la cabeça d’alls i el pebrot. Totes les coses a mesura que es vagen fregint, les anem traent i posant en un plat apart. L’última a cosa a fer-se acostuma a ser la cabeça d’alls. A la cabeça d’alls també l’anomenem perdiu. Em sembla que és per una analogia visual entre la cabeça d’alls i el cul d’una perdiu. Però ho hauria de preguntar. Després de la perdiu, hi fem la tonyina o el peix o semblant que tinguem.

Una vegada fet l’anterior, li toca el torn a l’arròs. El posem a la paella junt amb la tomata ratllada i els barregem. Prèviament, això sí, l’arròs ha estat garbellat i llavat (rentat). Hi ha qui diu que l’arròs no es llava, perquè si el llaves perd el midó i coses semblant. Però segons la tradició de la meua família, sí que es llava. I a l’arròs no li passa res.

A la barreja d’arròs i tomata, se li afegeix la nyora que hem picat abans i el caldo de peix. Per a no trobar els trossets de nyora a l’arròs el millor és colar-la junt amb el caldo de peix. S’hi posen els trossos sofregits amb una mica d’estètica. I s’hi posa també el suquet que ha anant deixant el sofregit al plat on anàvem deixant les coses quan les apartàvem de la paella.

Observacions: l’aigua que se li afegesca se li ha de posar calenta. I la mesura varia segons les menes d’arròs, però acostuma a estar pels voltants del doble de l’arròs posant —que es mesura amb tassetes, evidentment.

Una altra: si se li afegeix verdura —bajoqueta, garrofó, etc— cal fer-ho al mateix temps que l’arròs. Si és fresca cal bullir-la abans, si és congelada no.

I una altra, molt important: l’arròs mai no es tapa, ni es fica al forn. Ni es guarda per a després. El que no es menja, el llança a la brossa.

Temps de tota l’operació: 20-30 minuts

Ingredients: 1 tasseta d’arròs per persona

1 pebrot (o més)

1 nyora —substituïble per safrà en cas de catàstrofe mundial

1 cabeça d’alls

1 tomata xicoteta per a ratllar

Peix: tonyina o semblants. Com més sucre més dolç.

Oli, sal i aquesta mena de coses.

Història de les observacions:

L’arròs que acabe d’escriure és el que fa ma mare a casa meua. És l’arròs que ella va aprendre a fer de sa mare i supose que aquesta de la seua i qui sap si, reculant reculant, no hi tindria a veure alguna cosa l’Eva mitocondrial.

Aquest arròs no és ben bé paella o la paella estàndar. Segons sembla la paella com cal no du peix, sinó que es fa amb aus de corral i conill. Aquesta és la paella en sentit estricte. A Alacant, però, l’arròs es fa generalment amb peix per raons òbvies —el mar que tenim allà al costat. Per això aquest arròs és un arròs de peix. I per això no cal limitar l’arròs a un únic peix, sinó que pot fer-se amb allò que el cuiner o cuinera tinga a mà: sèpia, calamars, etc.

Darrerement, hi ha la moda, que sembla ser que s’ha generalitzat als restaurants, de donar-li un cop de forn a l’arròs. A casa meua, això no s’ha vist mai.

Pel que fa a llavar l’arròs, que també és una qüestió polèmica, a la família eren partidaris de fer-ho els tios de ma mare L i L. L dona i L home. Aquest darrer. L home era molt famós pels seus arrossos. Va treballar al iot d’un alcalde o governador. I quan la guerra va caure de l’altre costat i s’hi va passar tres anys o alguna cosa així.

Pel que fa a colar la nyora, la font de la idea és mon tio L —sí, també és L— germà de ma mare, que va veure que ho feien als restaurants. Potser no és tradicional, però és útil i és net.



Doncs Apa!! A gaudir d'aquest arrós d'Alacant gentilesa d'Efe per la blogeria

i onixeta us diu:

el què diu un amic seu de la Catalunya Tropical

"Que qui guisa salat guisa pal gat i qui guisa dolç guisa pa tots!"(gràcies per la dita Albert )


Moltes gràcies EFE

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Mmmm, quina bona pinta. Això de les paelles és un mon, la meva mare en fa una amb conill que està boníssima.

Anónimo dijo...

osti jo vull fotos,encara no hee smorzat,potser que ho vagi a fer abasn de que se m´acudeixi anar a comprar nyores per esmorzar.Per cert m´ha encantat la denominació Catalunya tropiacal.